Booking.com odstranjuje pogoj izenačevanja cen v EU: Kaj to pomeni?

Datum objave: 27. 6. 2024

Čas branja: 5 min 

Nedavna odločitev Booking.com, da v Evropskem gospodarskem prostoru (EGP) odstrani pogoj oziroma klavzulo izenačitvi cen, je pomembna novica za turistično industrijo. Ta poteza bo imela daljnosežne posledice za hotele, druge ponudnike nastanitev in potnike. V tem članku bomo raziskali, kaj te spremembe pomenijo za slovenski trg in kako lahko hotelirji izkoristijo nove priložnosti.
Evropske zastave v rokah

Kaj pomeni izenačenje cen?

Pariteta cen pomeni, da mora ponudnik nastanitve (npr. hotel) na vseh prodajnih kanalih, vključno z lastno spletno stranjo in posredniškimi platformami, kot je Booking.com, ponujati enake cene in pogoje za svoje sobe. To pomeni, da če hotel na svoji spletni strani ponuja sobo za določeno ceno, mora biti ta ista cena na voljo tudi na Booking.com in drugih podobnih platformah. Namen paritete cen je zagotoviti enakopravno konkurenco in preprečiti diskriminacijo med prodajnimi kanali.

Vendar pa ima ta praksa tudi svoje slabosti. Hotelski ponudniki so omejeni pri prilagajanju svojih cen glede na različne tržne pogoje ali pri ponujanju posebnih popustov in ugodnosti gostom, ki rezervirajo neposredno pri njih. Odstranitev pogoja o izenačitvi cen bo omogočila večjo fleksibilnost pri oblikovanju cenovnih strategij, kar je koristno za hotelirje in lahko prinese boljše ponudbe za potnike.

Kako deluje pariteta cen?

Kaj je pogoj o izenačitvi?​

Pogoj izenačevanja cen oziroma klavzule o pariteti so določbe v pogodbah med Booking.com in ponudniki nastanitev, ki od slednjih zahtevajo, da na platformi ponujajo enake cene kot na svojih neposrednih prodajnih kanalih, kot so njihove lastne spletne strani. Namen tega pogoja je bil zagotoviti dosledne cene za potnike, ne glede na to, kje so rezervirali svoje nastanitve.

Zakaj je pogoj odstranjen?

Odstranitev pogoja o pariteti je neposredna posledica nove zakonodaje o digitalnih trgih (Digital Markets Act – DMA), ki zahteva večjo konkurenčnost in preglednost na digitalnih trgih. Booking.com je bil pod pritiskom regulatorjev, da odpravi te klavzule, kar bo omogočilo ponudnikom nastanitev, da sami določajo cene na različnih platformah in kanalih​.

Kako to vpliva na slovenski trg?

Večja fleksibilnost pri določanju cen​

Slovenski hotelirji in lastniki turističnih nastanitev bodo imeli večjo svobodo pri določanju cen. To pomeni, da lahko na svojih spletnih straneh ponujajo ugodnejše cene ali ekskluzivne ponudbe, ki niso na voljo na Booking.com.

Povečanje direktnih rezervacij​

Ker lahko ponudniki nastanitev sedaj spodbujajo goste k neposrednim rezervacijam z ugodnejšimi cenami, lahko to privede do povečanja števila direktnih rezervacij. To je še posebej pomembno za manjše ponudnike, ki se želijo izogniti visokim provizijam, ki jih zahteva Booking.com.

Nasveti za ponudnike nastanitvenih obratov

1. Optimizirajte svojo spletno stran: Prepričajte se, da je vaša spletna stran uporabniku prijazna in omogoča enostavne rezervacije. Ponudite ekskluzivne popuste in pakete, ki jih gostje lahko najdejo samo na vaši spletni strani.

2. Investirajte v digitalni marketing: Uporabite družbena omrežja, Google Ads, Meta Ads in druge digitalne kanale za promocijo svojih posebnih ponudb. Nagovarjajte svoje ciljno občinstvo z oglasi, ki poudarjajo prednosti neposrednih rezervacij.

3. Izboljšajte storitve: Ponudite dodatne storitve ali ugodnosti za goste, ki rezervirajo neposredno pri vas. Na primer, brezplačni prevoz od/do letališča, brezplačni zajtrk ali pozni odhod.

4. Vključite program zvestobe:  Vzpostavite program zvestobe za redne goste, ki jim bo omogočil dodatne popuste ali ugodnosti pri prihodnjih rezervacijah. To bo spodbudilo goste, da se vračajo in rezervirajo neposredno pri vas.

5. Spremljajte konkurenco:  Redno spremljajte cene in ponudbe svojih konkurentov. To vam bo pomagalo pri določanju konkurenčnih cen in privabljanju gostov. Uporabite orodja za spremljanje cen, ki vam lahko avtomatizirajo ta proces, kot na primer Lighthouse Pricing Manager.

Odstranitev klavzul o pariteti cen je pomemben korak k večji konkurenčnosti in preglednosti v turistični industriji. Ponudniki nastanitev v Sloveniji bodo imeli večjo svobodo pri določanju cen, kar bo koristilo tudi potnikom z večjo izbiro in potencialno boljšimi ponudbami. S tem ko bodo hotelirji optimizirali svoje spletne strani in investirali v digitalni marketing, lahko povečajo število direktnih rezervacij in izboljšajo svojo poslovno uspešnost.

Če želite izvedeti več o tem, kako lahko vaša nastanitev izkoristi te spremembe in izboljša svojo prisotnost na trgu, nas kontaktirajte!

Oddajte povpraševanje in se povežite z nami

Izpolnite spodnji obrazec, mi pa vam bomo poslali ponudbo.

O Avtorju

Lea Žabkar

Lea Žabkar

Project Manager at Forward Agency. I want to experience working with people from my country as well as foreign, by managing projects from many digital aspects. I am honest, dependable and effective, which is shown by the effort I put in my work.

Več o naših storitvah si preberite v aktualnih blog objavah.

Key Events – nova sprememba pri Google Analitiki 4
23/04/2024
Forward ima novo podobo – naša rebranding pot
04/04/2024
Vpliv Booking.com Genius programov
03/04/2024

Bodite korak pred konkurenco!

Naše e-novice so zakladnica znanja, katere vam bodo pomagale doseči več rezervacij in povečati vašo dobičkonosnost.