Vpliv Booking.com Genius programov

Datum objave: 3. 4. 2024

Čas branja: 5 min 

Vsak hotel si prizadeva za večjo prepoznavnost, saj je to ključnega pomena za privabljanje gostov. Vendar pa ni vse, kar se sveti, zlato – in to še posebej velja za programe, ki obljubljajo večjo vidnost vaše ponudbe na OTA kanalih. Vprašanje je, kako učinkoviti so ti programi v resnici in ali lahko izpolnijo obljubo o večjem številu rezervacij. Pomanjkanje preglednosti pogosto otežuje oceno vrednosti, ki jo takšni programi prinašajo vašemu poslovanju.

V tokratnem blogu vam želimo ponuditi temeljito razumevanje dveh programov, ki jih Booking.com ponuja svojim članom Genius 2 in 3, in sicer Brezplačna nadgradnja sobe in Brezplačni zajtrk. Čeprav se na prvi pogled zdi, da je to privlačna priložnost za povečanje vidljivosti, pa se postavlja nekaj ključnih vprašanj, na katera bi morali odgovoriti, preden se odločite za sodelovanje v teh programih.

Nadgradnja sobe in zajtrki
Slika 1: Booking Genius programa z dodatkom Brezplačna nadgradnja sobe in Brezplačni zajtrk
  • Ali veste, kako delujejo ti programi?
  • Ali ustvarjajo povečano povpraševanje po vaši nastanitvi?
  • Kakšne so pomanjkljivosti?

Brezplačne nadgradnje sobe in brezplačni zajtrki

Hitro povzemimo, kako delujeta programa:

Ponuja se samo članom Genius 2 in 3 ali tistim, ki so v dveh letih opravili pet bivanj. Na žalost Booking.com ne razkriva številk svojega programa zvestobe po ravneh, zato ne morete vedeti, na koliko potencialnih gostov lahko ciljate. 

Plačate isto provizijo kot pri kateri koli drugi rezervaciji. Poleg tega je Genius 2 povezan s 15-odstotnim popustom. Nazadnje z vsako brezplačno nadgradnjo zasedate dražjo sobo, kar posledično zmanjšuje vaš ADR (povprečno dnevno stopnjo), če dosežete maksimalno zasedenost. Tudi stroški hrane in pijače se povišajo z brezplačnimi zajtrki. Te rezervacije se ne zdijo privlačne z vidika donosnosti, ali ne?

Čeprav lahko izberete vrsto sobe za nadgradnjo, so edine možnosti vaša najcenejša ali najbolje prodajana soba. Booking.com želi poskrbeti, da ne izberete dražje vrste sobe, da bi privabili gosta, da bi končno rezerviral poceni sobo. Za dodatek “brezplačen zajtrk” izberete katero koli vrsto sobe. Več vrst sobe, boljše (za Booking).

Booking.com ponuja nekaj možnosti za omejitev vpliva programov: določeno število nadgradenj sob na dan in najdaljše obdobje rezervacij (samo v nadgradnji sob) ter črne datume (ki so na voljo za obe nadgradnji). Malo možnosti, a bolje kot nič. Navsezadnje Booking.com ve, da bo le malo hotelov postavilo omejitve in tisti, ki jih postavijo, jih bodo sčasoma pozabili posodobiti, kar pomeni, da bodo te omejitve brez učinka.

Iskanje na OTA kanalu
Slika 2: Iskanje na OTA kanalu

Razmislek o strategiji in priložnostih

Booking.com izpostavlja prednosti programov s sporočili, ki se jim ni mogoče upreti, kot so »privabite goste visoke vrednosti«, »spodbudite več rezervacij« ali celo »povečajte zasedenost«. Katera nastanitev ne želi vsega tega?  

1. Povečanje dobička: Kako boste izmerili povečanje dobička zaradi teh programov? Večja vidljivost sicer prinaša več rezervacij, vendar to še ne pomeni nujno večjega dobička. 

2. Vpliv na obstoječi dobiček: Brezplačne nadgradnje se lahko nanašajo tudi na goste, ki bi sicer rezervirali pri vas brez teh dodatkov. To pomeni, da boste nudili brezplačne nadgradnje in zajtrke tudi tistim gostom, ki jih ne bi potrebovali. 

3. Vpliv na vaš neposredni kanal: Ali ste količinsko ocenili, koliko gostov bi rezerviralo prek vašega neposrednega kanala in so izbrali Booking.com le zaradi te razlike v ceni? Ali ste unovčili dodatne stroške, ki jih ta sprememba rezervacij pomeni za vas? 

Seveda, Booking.com je zagotovo močan igralec na področju spletnih rezervacij hotelov, vendar pa je pomembno razumeti, da njihovi programi in dodatki niso vedno idealna rešitev za vsak hotel. Kljub temu da se zdi privlačno, da bi pritegnili več gostov in povečali zasedenost s temi programi, je treba upoštevati tudi druge dejavnike, kot so donosnost poslovanja, nadzor nad cenami in odnos s stalnimi strankami.

Vpliv na neposredni kanal in verodostojnost

Pridobivanje zvestih strank
Slika 3: Pridobivanje zvestih strank

Z dodatkoma »brezplačna nadgradnja sobe« in »brezplačen zajtrk« dovolite Booking.com, da spodkopava vas in vse druge OTA. Ena od ključnih stvari, ki jih hotelirji pogosto spregledajo, je, da sodelovanje v takšnih programih lahko negativno vpliva na njihov neposredni kanal prodaje. S tem ko Booking.com ponuja brezplačne nadgradnje in zajtrke, lahko goste spodbudi k rezervaciji prek njihove platforme namesto prek neposrednega kanala hotela. To lahko vodi v nižje prihodke za hotel in oslabi njegovo sposobnost, da vzdržuje in razvija neposredne odnose s strankami. Kakšno sporočilo pošiljate svojim strankam? Kaj si bodo mislili vaši stalni gostje, ko bodo to spoznali? Kdo bo izkoristil učinek zvestobe te rezervacije: Booking.com ali vi?

Da za “brezplačne nadgradnje sob” in “brezplačne zajtrke”, vendar le v vašem neposrednem kanalu.

Zveste stranke
Slika 4: Zveste stranke

Kanibalizacija prihodkov

Poleg tega je treba upoštevati tudi vprašanje kanibalizacije. Če Booking.com ponuja brezplačne nadgradnje in zajtrke vsem članom Genius 2+, ne glede na to, ali so rezervirali zaradi teh dodatkov ali ne, obstaja tveganje, da boste nudili brezplačne storitve tistim gostom, ki bi jih sicer tako ali tako rezervirali. To lahko negativno vpliva na dobičkonosnost poslovanja in zmanjša vrednost, ki jo ustvarjajo dodatne storitve.

Ne zanašajte se samo na OTA kanale

Zato je pomembno, da hotelirji temeljito razmislite o svoji strategiji sodelovanja s platformami, kot je Booking.com, in skrbno ocenite koristi in tveganja vsakega programa ali dodatka. Pri tem je ključnega pomena, da ohranite nadzor nad svojimi cenami, ohranite donosnost poslovanja in negujete svoj neposredni kanal prodaje kot ključen vir prihodka in stabilnosti poslovanja.

OTA kanali branijo lastne interese (kot bi morali) in ponujajo številne možnosti za povečanje prepoznavnosti, tako da se lahko hoteli odločijo, ali bodo sodelovali ali ne. Vendar mnogi hoteli preskočijo natančno analizo, da bi količinsko opredelili povečanje prihodkov in možne neželene stranske učinke. Odločitve, ki temeljijo na občutku ali sledenju temu, kar počne vaša konkurenca, vas bodo pripeljale do napačnega ravnanja.

Če ne želite občutiti vpliva novitet OTA kanalov, vam lahko svetujemo, ali pa postavimo strategijo za povečanje števila rezervacij. Naša ekipa je tu, da vam pomaga pri izboljšanju prodaje prek neposrednega kanala. Če bi vas to zanimalo nam prosim pošljite povpraševanje na [email protected] ali nas kontaktirajte na 069 791 602.

Oddajte povpraševanje in se povežite z nami

Izpolnite spodnji obrazec, mi pa vam bomo poslali ponudbo.

O Avtorju

Več o naših storitvah si preberite v aktualnih blog objavah.

Booking.com odstranjuje pogoj izenačevanja cen v EU: Kaj to pomeni?
27/06/2024
Key Events – nova sprememba pri Google Analitiki 4
23/04/2024
Forward ima novo podobo – naša rebranding pot
04/04/2024

Bodite korak pred konkurenco!

Naše e-novice so zakladnica znanja, katere vam bodo pomagale doseči več rezervacij in povečati vašo dobičkonosnost.