5 ključnih nasvetov za delo od doma

Datum objave: 27. 11. 2020

Čas branja: 3 min 

1. Vzpostavite rutino

Vzpostavitev plana za delo

Največja sprememba pri delu od doma je, da ste pri razporejanju svojega časa kar naenkrat prepuščeni sami sebi. Nihče več od vas ne zahteva, da ste v pisarni od 8.00 do 16.00, delo pa mora biti vseeno narejeno. Predlagamo, da čim prej vzpostavite svoj urnik, ki vam ustreza, in se ga kar se da konsistentno držite vsak delovni dan. Vstajajte zgodaj, delajte brez številnih daljših prekinitev in po končanem delu ugasnite računalnik. Spanje do 10.00, kosilo ob 13.00 in sprehod ob 15.00 bodo poskrbeli samo za to, da boste v resnici na delo mislili cel dan.

2. Poskrbite za mirno delovno okolje

Vaši domači morda niso navajeni, da delate »od doma«, zato bodo mogoče od vas pričakovali enako stopnjo interakcije kot takrat, ko ste prosti. Pojasnite jim, da za učinkovito delo potrebujete mir in postavite nekaj osnovnih pravil. Če je le možno, se umaknite v prostor, kjer vas ne bodo motili. Z večjo mero koncentracije bo vaše delo opravljeno hitreje, kar pomeni, da se boste prej lahko 100 % posvetili svojim bližnjim.

3. Ne pozabite na pavze

Dekle in sončni vzhod s počitkom

Na delovnem mestu se pavze zgodijo spontano – kratek klepet s sodelavci, sprehod do sobe za sestanke, odmor za kavo … Doma tega ni. Poskrbite, da na pavze vseeno ne boste pozabili, saj so ključne za zmanjševanje stresa in večjo produktivnost. Stopite za nekaj minut na balkon, raztegnite se, skuhajte si kavo, prigriznite nekaj zdravega ali v miru pojejte kosilo. Na ta način boste lažje zbrali energijo za preostanek dneva.

4. PREkomunicirajte

Komunikacijska orodja

Pri delu na daljavo je komunikacija ključna! Če ste vajeni komunikacije »v živo«, se pripravite na nekaj prilagajanja. Ko podate navodila, jih še enkrat preberite skozi oči vaših sodelavcev. Kje bi lahko prišlo do nejasnosti? Kaj bi lahko še bolje pojasnili? Preden vstopite v konflikt, se prepričajte, da je bilo napisano res mišljeno tako, kot si predstavljate. Ne »šparajte« telefona – pokličite in razjasnite situacijo, če je potrebno.

5. Poskrbite za socialne stike in dozo vitamina D

Sončni vzhod za vitamin D

Če ste v samoizolaciji in delate od doma, se verjetno počutite precej osamljeno. Uporabite sodobne tehnologije in pokličite prijatelje ali družino po videoklicu. Uživajte v družbi vaših domačih in izkoristite prosti čas za stvari, ki so bile prej rezervirane le za posebne priložnosti: igranje družabnih iger, filmske večere, kulinarična razvajanja v domači kuhinji in ostale zabavne aktivnosti. Odpravite se v naravo (v kakšen skrivni kotiček, kjer ni ljudi) in poskušajte vsaj za nekaj časa pozabiti na trenutne težave. Svež zrak in sonce vas bosta napolnila z energijo.

Srečno, ostanite zdravi in ne pozabite – gre za začasno situacijo, ki bo kmalu minila. 🙂

Več o naših storitvah si preberite v aktualnih blog objavah.

Oddajte povpraševanje in se povežite z nami

Izpolnite spodnji obrazec, mi pa vam bomo poslali ponudbo.

O Avtorju

Več o naših storitvah si preberite v aktualnih blog objavah.

Bodite korak pred konkurenco!

Naše e-novice so zakladnica znanja, katere vam bodo pomagale doseči več rezervacij in povečati vašo dobičkonosnost.