Prijava razlike v cenah na Google Business Profilu

Datum objave: 16. 10. 2023

Čas branja: 7 min

Ste opazili, da je cena na Google Business profilu za OTA kanale nižja, od cene na spletni strani? Kaj pa sedaj? Danes delimo z vami, dejavnike, ki privedejo do cenovne razlike, zakaj razlike v ceni prijaviti in kako poteka postopek prijave z natančnimi koraki.
primerjava cen
Slika 1: Primerjava cen
OTA vlagajo v obsežne raziskave trga in analize konkurence, da ohranijo konkurenčno prednost. Posledično postavijo cene strateško, da zajamejo tržni delež. Vsak kanal deluje s svojimi strategijami in cenovnimi modeli, kar lahko privede do variacij v prikazanih cenah. Vsi pa imajo številne strategije in ugodnosti, ki včasih omogočajo nižje cene kot neposredno pri vas.

DEJAVNIKI, KI PRIVEDEJO DO CENOVNE RAZLIKE

Tarife po pogajanjih in veleprodajne rezervacije: Spletne turistične agencije (OTA kanali) pogosto izpogajajo posebne tarife z nastanitvami. To je še posebej privlačno za tiste, ki prinašajo veliko število rezervacij prek OTA. Te tarife so lahko nižje od tega, kar bi turistična nastanitev ponudila posameznim strankam, ki rezervirajo neposredno.

Promocijske ponudbe in popusti: OTA kanali redno izvajajo promocije in ponujajo popuste, da pritegnejo stranke. To lahko rezultira v nižjih cenah na njihovih platformah, vključno z Google Business Profilom. OTA kanali pogosto izvajajo tudi omejene prodaje ali hitre ponudbe, ki spodbujajo takojšnje rezervacije. To lahko privede do začasno nižjih cen v primerjavi z neposrednimi cenami nastanitev.

Strategije dinamične cene: OTA kanali uporabljajo algoritme za dinamično prilagajanje cen na podlagi faktorjev, kot so povpraševanje, letni čas in konkurenca. Posledično se lahko pojavijo nihajoče cene, ki konkurirajo standardnim neposrednim cenam.

Provizije in stroški: Nastanitve plačujejo provizijo za vsako rezervacijo prek OTA kanalov. Da bi pokrili te stroške, nastanitve določijo neposredne cene nekoliko višje od tega, kar je na voljo prek ostalih kanalov.

Regionalne variacije cen: Cene se lahko razlikujejo glede na lokalno povpraševanje, konkurenco in gospodarske razmere v različnih območjih ali trgih.

Politike ujemanja cen: Nekateri kanali imajo politike, da se ujemajo ali presegajo cene konkurentov, kar včasih pomeni ponujanje nižjih cen kot neposredni ponudniki nastanitev.

Vendar je pomembno omeniti, da se lahko dejavniki in učinki razlikujejo od primera do primera ter glede na specifične dogovore med nastanitvami in OTA kanali. Razumevanje teh sprememb v cenah je ključnega pomena za potnike in ponudnike nastanitve, saj omogoča boljšo odločitev o rezervaciji.
booking rezervacijski sistem
Slika 2: Booking platforma

ZAKAJ PRIJAVITI?

Na podlagi vaše prijave bo Google lahko dodal v njihov Policy, da OTA kanali ne smejo ponujati nižje cene kot direktni kanal.

POSLEDICE PRIJAVE CENOVNE RAZLIKE POD GOOGLE BUSINESS PROFILOM

  • Gradnja zaupanja: Dosledno prikazane cene na različnih kanalih gradijo zaupanje v ponudnika namestitve in pozitivne uporabniške izkušnje.
  • Preprečevanje negativnih presenečenj: Stranke, ki rezervirajo prek OTA kanalov in nato ugotovijo, da bi lahko dobile nižjo ceno neposredno pri vas, se lahko počutijo razočarane. To lahko vodi do negativnih čustev in slabše izkušnje s ponudnikom namestitve.
  • Lažje rezervacije: Transparentna cenovna politika olajša postopek rezervacije. Ni treba porabljati dodatnega časa za primerjavo cen med različnimi platformami ali skrbeti za pričakovane dodatne stroške.
  • Večje zadovoljstvo: Poštene in natančne informacije o cenah imajo pozitivno celotno izkušnjo, kar privede do morebitnih ponovnih rezervacij ali priporočil.
  • Spodbujanje neposrednih rezervacij: Stranke lahko odkrijejo, da je cena neposredne rezervacije nižja.
  • Manj negativnih ocen: Če stranke čutijo, da so bile zavedene, so bolj nagnjene k pisanju negativnih ocen ali povratnih informacij.
  • Spodbujanje zvestobe: Pozitivna izkušnja rezervacije, vključno s pregledno cenovno politiko, prispeva k zvestobi strank. Zadovoljne stranke se bodo bolj verjetno vrnile.

POSTOPEK PRIJAVE

Najprej preglejte ali je cena na OTA kanalu nižja od direktne.  
Slika 3: Opazite razliko v ceni
PRVI KORAK: Spustite se na dno strani in izberite Pricing issues.
Slika 4: Prvi korak prijave
DRUGI KORAK: Izberite na katerem OTA kanalu ste našli nižjo ceno.
Slika 5: Drugi korak prijave
TRETJI KORAK: Oddaja prijave razlike v ceni in opis, ki pove kakšna je ponujena cena na OTA kanalu in koliko vaša prava. Poleg tega opis, da si s ponujeno ceno OTA kanala ne pokrijete osnovnih stroškov poslovanja.
Slika 6: Tretji korak prijave

Trenutno Google zbira prijave, da preveri, kaj se dogaja na trgu in da lahko izboljšajo njihove zakone, posledično je pomembno, da se tovrstnih pritožb čim več odda, da pride do spremembe. Spremljajte svoje cene, povečajte zaupanje strank in spodbujajte neposredne rezervacije. Poudariti želimo, da se to ne nanaša le na to, zakaj se prijavi cenovna razlika, temveč predvsem na to, kako to vpliva na vaše poslovanje in zadovoljstvo strank. Zgradite zaupanje in spodbudite neposredne rezervacije s pregledno cenovno politiko.

Želite doseči večje število potencialnih gostov in povečati svojo prisotnost na spletu? Poskrbite, da boste vedno v trendu in dva koraka pred konkurenco. Kontaktirajte nas in pomagali vam bomo, da bo potencial vaše nastanitve 100% izkoriščen.

Oddajte povpraševanje in se povežite z nami

Izpolnite spodnji obrazec, mi pa vam bomo poslali ponudbo.

O Avtorju

Lea Žabkar

Lea Žabkar

Project Manager at Forward Agency. I want to experience working with people from my country as well as foreign, by managing projects from many digital aspects. I am honest, dependable and effective, which is shown by the effort I put in my work.

Več o naših storitvah si preberite v aktualnih blog objavah.

Forward ima novo podobo – naša rebranding pot
04/04/2024
Vpliv Booking.com Genius programov
03/04/2024
Razvoj optimizirane storitve analize izražanja genov na osnovi posamezne celice
25/03/2024

Bodite korak pred konkurenco!

Naše e-novice so zakladnica znanja, katere vam bodo pomagale doseči več rezervacij in povečati vašo dobičkonosnost.